Wat is mediation?

Bij mediation probeer je samen met de andere partij(en) tot een oplossing te komen onder begeleiding van een mediator. Een mediator zorgt ervoor dat je kunt vertellen wat je dwars zit, dat je elkaar weer kunt horen en er samen uitkomt. Ieders behoeften, zorgen en wensen komen op tafel en worden zorgvuldig afgestemd.


Familiemediation

Een mediator is een specialist in communicatieve vaardigheden en het begeleiden van gesprekken. Een mediator oordeelt niet, maar hij/zij helpt partijen om een oplossing te vinden of te onderhandelen. De mediator is onpartijdig en onafhankelijk. Als mediator kan ik van grote betekenis zijn tijdens een conflict of rondom een scheiding. De mediationgesprekken in een scheidingsprocedure concentreren zich op het emotionele (het einde van de partnerschap en, indien er kinderen zijn voortzetting van het ouderschap) het zakelijke (waaronder het scheiden van het huishouden) en het juridische (het regelen van bijvoorbeeld alimentatie en het verevenen van het pensioen).


Wanneer schakel je een mediatior in?

Je juist wilt voorkomen dat een lastige situatie leidt tot een conflict. Er een goede oplossing moet komen. Je wilt weer verder. Hoe eerder het conflict de wereld uit is, hoe beter.Je invloed wilt hebben op de oplossing van het conflict. Bij mediation onderhandel je zelf mee over de uitkomst.Je de relatie met de andere partij wilt behouden of herstellen. Bijvoorbeeld omdat je blijft samenwerken of als er kinderen in het spel zijnJe bereid bent om naar de andere partij te luisteren en wilt werken aan een gelijkwaardige uitkomst